Leergang Verbindend Leiderschap

 

“De kern van verbindend leiderschap is empathie wat genoemd wordt als de belangrijkste competentie binnen organisaties voor de komende vijf jaar.”

Jouw intenties en kwaliteiten als leider bepalen voor een groot deel het succes dat je weet te realiseren. Ben jij een inspirator voor je teamleden, collega’s en samenwerkingspartners? En kun je bijdragen aan het optimaal realiseren van de organisatiedoelen én een mooiere wereld?

In de leergang Verbindend Leiderschap ondersteunen we jou om de leider te worden die je wenst te zijn. Je krijgt een brede en effectieve toolbox aangereikt die het hart van verbinding raakt. We werken vanuit het paradigma waarbij ieders behoefte ertoe doet en synergie het streven is. Steeds meer leidinggevenden ervaren de meerwaarde hiervan voor zichzelf, hun team en organisatie.


We garanderen je een inspirerend leerklimaat waarbij volop tijd is voor uitwisseling en intervisie met elkaar. Bij de start kies je een eigen project of aandachtsgebied waarmee je gedurende de leergang het geleerde in de praktijk brengt. De resultaten daarvan presenteer je aan het eind.

 

Met als resultaat

Een forse stap voorwaarts in je leiderschapsontwikkeling waarbij jij uitdagende situaties als verbinder tegemoet treedt en samen tot effectieve oplossingen komt.

 

Voor wie

Leidinggevenden, managers, programma- en changemanagers, directeuren, bestuurders, ondernemers, onderwijsmanagers en teamleiders, met tien jaar of meer werkervaring.

 

Voorwaarden

Minimaal 2 dagen introductietraining Verbindende Communicatie (in je werk) of vergelijkbaar. Op verzoek kan een speciaal introductieprogramma op maat worden samengesteld.

 

Opbouw van de training

De training bestaat uit 5 modules van 2 dagen met een tussentijd van circa 6 - 7 weken. De eerste en de laatste module zijn inclusief overnachting. Bij de tussenliggende blokken ben je ’s avonds vrij. De werktijden zijn van 9.15 tot 16.30 uur.
Deelnemers vormen met elkaar kleinere intervisiegroepen, die tussen de modules één keer bijeenkomen. In totaal beslaat deze leergang 20 dagdelen over een periode van ongeveer 8 maanden.

 

Programma

Module 1: Focus op mezelf - Hoe leef ik mijn waarden als leider?
Hoe word ik een verbindend leider? Wat wil ik neerzetten in mijn organisatie en de wereld? Wat zijn mijn angsten en belemmerende factoren? Hoe houd ik de balans in zelfzorg en het appèl vanuit de organisatie?

Tijdens deze module:

 

 

Module 2: Focus op de ander - Hoe creëer ik win-win?
Hoe krijg ik mensen in beweging en wat doe ik bij weerstand? Hoe coach ik teamleden en draag ik eraan bij dat zij eigenaarschap nemen voor wat voor hen essentieel is? Hoe benader ik mijn manager en andere gesprekspartners vanuit gelijkwaardigheid?

In deze module:

 

Module 3: Focus op de groep - Hoe bevorder ik onderlinge samenwerking?
Hoe zorg ik dat ik een team heb dat gemotiveerd is en in z’n kracht staat? Hoe leid ik inspirerende vergaderingen? Hoe kan ik effectief omgaan met ‘gedoe’ in de groep?

In module 3:

 

 

Module 4: Focus op het grotere geheel - Hoe draag ik bij aan mijn organisatie en de wereld?
Hoe zorg ik dat persoonlijke en team/organisatiebelangen in balans zijn? Hoe draag ik bij aan een cultuur van gemeenschappelijkheid in plaats van wij-zij-denken?

In deze module:

 

 

Module 5: Verbindend leider zijn - Hoe integreer ik mijn nieuwe visie/ leiderschapskwaliteiten?
Welke persoonlijke groei heb ik gedurende de leergang doorgemaakt en wat neem ik hieruit mee voor mijn leiderschapsrol? Hoe ben ik congruent in wat voor mij essentieel is en wat ik neerzet?

In de laatste module:

 

 

Werkwijze

In de training worden opdrachten afgewisseld met theoretische concepten en inzichten. Ervaringsgericht leren staat centraal naast uitwisseling tussen de deelnemers en trainers. Op deze manier willen we je ervaringen en vraagstukken vanuit verschillende perspectieven leren vertalen. Je brengt je eigen cases en vraagstukken in, zodat theorie en praktijk integreren. De principes en het gedachtegoed van Geweldloze of Verbindende Communicatie (Nonviolent Communication (NVC)) vormen de rode draad van de training. Bij aanvang krijg je materiaal uitgereikt waaronder de NVC feedbackbox. Daarmee ga je in je intervisiegroep aan de slag.

 

Aantal deelnemers

6 – 12 personen

 

Trainers

Martin van der MeulenJenny GiezemanDe trainingen worden gegeven door Martin van der Meulen en Jenny Giezeman van Ai-opener. Beiden zijn internationaal gecertificeerd NVC-trainer en doen regelmatig leiderschaps- en (team)ontwikkelingstrajecten bij organisaties als Aidsfonds, ABN AMRO, NS, L’Oréal, Microsoft, ProRail, Erasmus MC, Nyenrode Business Universiteit en Flevoziekenhuis.

Martin is bedrijfskundig ingenieur en heeft diverse managementfuncties uitgeoefend. Hij heeft 5 jaar bij de (semi)-overheid gewerkt en 10 jaar in het bedrijfsleven waarvan 2,5 jaar in Brazilië. "In 2001 werd ik geraakt door Geweldloze Communicatie en sinds 2002 geef ik hierin training. In 2004 heb ik Ai-opener opgericht waarmee ik het verbindend vermogen van mensen, teams en organisaties wil vergroten".

Jenny heeft Marketing Management gestudeerd in Rotterdam. Voordat zij zelfstandig ondernemer werd (2000) heeft zij ruim 10 jaar internationaal leiding gegeven bij 3M Nederland, waar zij verantwoordelijk was voor business-to-business en overheidsmarkten. "Voor mij is Verbindende Communicatie niet zo zeer een communicatietechniek, maar vooral een levensfilosofie en –houding. Door werkelijk open te staan voor wat voor jou en anderen belangrijk is, verbeter je de relatie met jezelf en ontstaan er relaties, waarin het vinden van oplossingen binnen handbereik ligt."

 

 

Data 2018/2019

Module 1: 29 en 30 november 2018
Module 2: 23 en 24 januari 2019
Module 3: 14 en 15 maart 2019
Module 4: 9 en 10 mei 2019
Module 5: 4 en 5 juli 2019

 

Locatie

Blok 1 en blok 5 inclusief diner en overnachting in Huize Bergen in Vught. Blok 2 t/m 4 vinden eveneens plaats in Huize Bergen in Vught (zonder overnachting). 
Huize Bergen

 

Investering

De all-in kosten voor de training bedragen voor organisaties: €5.000,- (vrijgesteld van BTW) en voor ZZP-ers/particulieren: €4.000,- (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief de twee overnachtingen, verblijfskosten en studiemateriaal. Mochten de kosten een probleem zijn voor jou of je organisatie dan vragen we je toch contact met ons op te nemen. We kijken graag samen naar een oplossing.

Deelnemers uit België kunnen voor deze opleiding een subsidieaanvraag doen bij de kmo-portefeuille en zo tot 40% van het nettobedrag (excl. verblijfskosten)  laten subsidiëren.

 

Annulering

Bij annulering door de deelnemer voor 1 november 2017 wordt het betaalde bedrag teruggestort minus administratiekosten van €100,-.
Bij annulering na 1 november 2017 wordt het betaalde bedrag minus de administratiekosten van €100,- teruggestort als je zelf een andere betalende deelnemer vindt of je plaats door iemand van de wachtlijst kan worden ingenomen.

 

Informatie en inschrijven

Voor vragen en overleg kun je contact met ons opnemen:
Martin van der Meulen, 06 – 16 91 44 52, martin@ai-opener.nl
Jenny Giezeman, 0032-4 79 21 70 36, jenny@ai-opener.be

Inschrijven kan via het mailen van het aanmeldingsformulier naar secretariaat@ai-opener.nl. Na ontvangst van je aanmeldingsformulier heb je een telefonisch intakegesprek met één van de trainers. Het doel hiervan is om jouw leervragen en motivatie te bespreken en samen te bekijken of de training aansluit bij je verwachtingen.

 


Meer informatie

Voor praktische informatie over de leergang Verbindend Leiderschap kun je contact opnemen met Ingrid Bouland op +31 10 465 00 68 of een e-mail sturen naar info@ai-opener.nl. Voor inhoudelijke informatie kun je bellen met Jenny Giezeman op +32 479 21 70 36.

 

 

Ontwerp: e-grafisch ontwerp
Realisatie: Franckx Design & Multimedia